Päätin hiljattain, että pidän kirppiksen auki koko juhannuksen. Siis aattona, juhannuspäivänä ja tietenkin juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Pirkan kirpputorikeskus on niin olennainen osa Lentolan palvelukeskusta, että tuntui hassulta ajatella muuta vaihtoehtoa, koska muutkin liikkeet ovat auki. Siispä tein sen, mitä en ole koskaan aikaisemmiin tehnyt. Pidän kirppiksen avoinna koko jussin!

Veikkaan, että olemme ainoa kirppari Suomessa, joka lähti tälle linjalle! Tervetuloa messiin – jos joku muukin on päättänyt tehdä samoin. Ajat ovat nimittäin muuttuneet ja ihmiset viettävät yhä enemmän kaupunkijuhannuksia. Kaupunkilaiset haluavat viettää aikaa siellä missä tapahtuu. Eikä sateinen tai viileähkö juhannus houkuttele mökeille hyttyslaumojen syötäväksi. Mieluimmin mennään vaikka kiertelemään kirpparille! Muuan asiakas olikin huokaissut kuullessaan, että olemme avoinna jussina: ”Hyvä, juhannus pelastettu!”

Sen verran kunnioitamme keskikesän juhlaa kirpparilla, että kaikille asiakkaille tarjotaan kahvit juhannusaattona ja juhannuspäivänä. Joten tervetuloa shoppailemaan ja hörppäämään kuppi kuumaa!

Ajat muuttuvat

Niin se on, että ajat muuttuvat ja traditiot niiden myötä. Muistan, miten parikymmentä vuotta sitten kaupungin kadut uhkuivat tyhjyyttään. Kaupunkiin jääviä sääliteltiin! Kaupat olivat kiinni, eikä tekemistä juurikaan ollut. Suurin piirtein koko Suomi rynni viettämään mökkielämää alkeisiin olosuhteisiin. Kaikki eivät sitä kaivanneet, mutta tavoista oli vaikea luopua. Perheet ja suvut painostivat, että yhteen on kokoonnuttava ja mökille matkattava.

Mutta nyt! Ihana nykyaika! Kaupat ja kirpparit voivat pitää ovensa auki ja ihmiset voivat hyvillä mielin jäädä kaupunkiin. Eikä kukaan ihmettele! Saati kysele. Olen huomannut, että nykyään toivotellaan ”hyvää juhannusta” ilman, että kysellään menemisiä ja tulemisia. Oletuksena on, että huomattavan moni jää kaupunkiin.

Yrittäjälle kaupunkijuhannus on helppo tapa viettää kesäkesän juhlaa. Yrittäjän kesäloma nimittäin koostuu yleensä parista äkkinäisestä, muutaman päivän irtiotosta. Harva yrittäjä viettää kunnon kesälomaa. En minäkään ole ollut kuukauden kesälomalla sitten nuoruusvuosien.

Mutta yrittäjyys on valinta. Ja minä olen valintaani tyytyväinen. Aamulla töihin, illalla rentoutumista omassa kodissa. Ensimmäinen vuosi omakotitalossa on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Omakotitalossa on niin kätevää viettää aikaa puutarhassa – oli juhannus tai tavallinen viikonvaihde. Veikkaa, että juhannusaattoiltana sytytämme takkaan tulen ja paistamme tikun nokassa makkaraa. Työpäivän jälkeen rauhoittuminen tulen ääreen on toivottavaa. Jos on viileää, laitan villasukat jalkaan. Ei tarvitse ainakaan värjötellä. Tyttären kanssa saatamme kilistellä juhannusmaljat muumilimulla. Nukkumaankin voi mennä ajoissa, jotta herää seuraavaan työpäivään virkeänä.

Pakko kertoa tähän loppuun, millainen oli ensimmäinen vapaahetkeni tänä kesänä. Lähdettiin perheen kanssa pariksi päiväksi huvipuistomatkalle Powerparkiin Härmään. Kuukauden hellejakson jälkeen haaveilin leppoisasta rentoutumisesta poissa normaalikuvioista. Hyvää ruokaa, yhteiseloa ja jälkikasvulle kivoja kesämuistoja. Haaveeksi jäi sekin irtiotto, sillä kahden vapaapäivän aikana satoi koko ajan. Lisäksi olin pienessä flunssassa, joten vuokramökki tuntui kalsealta ja oloni oli viluinen koko ajan. Huvipuistokin oli harvinaisen tyhjä, apea tunnelma oli levinnyt sinnekin.

Olihan se erikoinen kokemus, mutta toisaalta teki tehtävänsä. Pieni hetki tavanomaisesta poikkeavissa maisemissa saa yrittäjän päivittäiset murheet pienenemään ja tärkeät asiat nousevat esiin. Kuten esimerkiksi se, miten tärkeää on viettää kesäisiä hetkiä jälkikasvun kanssa. Oli sitten auringonpaistetta tai sadesäätä. Sillä ei ole merkitystä. Yhdessäololla sen sijaan on.

Hyvää kesää kaikille,

Milla, yrittäjä

Recommended Articles